Trafiksäkerhet

Trafiksäkerhet handlar om att ta ansvar för sig själv och sina medtrafikanter när man kör bil. Det är inte särskilt vanligt att människor inte tar fasta på trafikregler då man genom att göra så riskerar både sitt eget liv och andras. Det finns såklart mer eller mindre prioriterade regler att följa, och för många handlar det om en bedömning gällande situation. Man gör inte en u- sväng i den värsta trafiken, men man gör det kanske någon gång på natten när det inte är några andra bilar på vägen.

Telefoner
En stor bov när det kommer till trafikolyckor är telefoner. Många både pratar och skickar sms under tiden att de kör bil. Detta tar fokus från vägen och trafiken, vilket innebär att man kan hamna i situationer där människor och djur skadas. Trafiksäkerhetsverket uppmanar bilister att hålla ögonen på vägen, och att vänta med att skicka sms och ringa tills man inte längre är i bilen.

Försäljare
Många försäljare sitter i bilen nästan hela dagarna och kör från en plats till en annan. Dessa personer behöver använda den tiden som annars bara hade gått till att ta sig från punkt A till punkt B till att tala med kunder och boka möten. Så länge man inte har telefonen i handen utan talar via högtalare eller hörlurar är det okej, men man måste minnas att hålla ögonen på vägen även om man behöver den tiden för arbete.

Byt av varandra
Om man är fler än en person i bilen och man kör längre sträckor är det alltid en bra idé att byta av varandra då den person som kör lätt kan bli trött och förlora fokus på vägen. Framförallt är detta viktigt när man kör i mörker. Det är väldigt lätt att missa ett rådjur eller liknande när man kört i flera timmar. Har bara en person körkort kan man istället göra så att den person som sitter i passagerarsätet inte sover och bara lämnar över ansvaret till personen som kör, utan håller sig vaken och hjälper till att hålla koll på vägen.